Behandelwensen ten tijde van Corona – DokOost – Wageningen
Header afbeelding
Geertjesweg 5a 6706 EA Wageningen Tel:0317-412 921

Terug naar overzicht

Behandelwensen ten tijde van Corona

DENK NA OF JE WEL/NIET BEADEMD WIL WORDEN!

Voor een ieder die zich kwetsbaar voelt wegens hoge leeftijd of een chronische ziekte en hierdoor een serieus risico heeft om op de intensive care (IC) terecht te komen is het belangrijk te weten wat de behandelwensen zijn.Een IC opname betekent nogal wat. Ten eerste is het een zeer intense behandeling met een onduidelijke afloop, de helft overleeft het niet. Tijdens de opname is er weinig tot geen ruimte voor bezoek op de IC afdeling. Los van het feit dat er tijdens beademing door de narcose al geen communicatie mogelijk is zal er weinig ruimte zijn om afscheid te nemen van geliefden en naasten. Neem dit ook mee in uw overwegingen.

De gevolgen van een langdurige beademing, ook voor gezonde mensen is altijd een enorme afname van spierweefsel,conditie,vitaliteit en psychische veerkracht. Waar je voorheen nog bijvoorbeeld een trap op kwam, zal dit voorlopig niet of uiterst moeizaam gaan. Zelfs gewoon opstaan vanuit een stoel zal voor de ouderen vaak al niet zonder hulp kunnen. Ook bijvoorbeeld zelfstandig naar het toilet gaan wordt al een hele krachtsinspanning.Kwaliteit van leven, zeker voor de mensen die erg hechten aan hun zelfstandigheid zal enorm afnemen. Zelfstandig wonen kan opeens niet meer haalbaar zijn.Bekend is dat van de kwetsbare ouderen in het 1e jaar 40% alsnog overlijdt, 33% houdt er ernstige psychische klachten aan over, 33% houdt er een verminderd denkvermogen aan over. Bij psychische klachten gaat het om depressie, angsten, posttraumatische stress stoornis en slapeloosheid.

Voor sommigen onder ons is het leven in alle omstandigheden desondanks de moeite waard. Ook dat is belangrijk om te weten voor uw omgeving, de huisarts en de artsen in het ziekenhuis. Er is dus een serieuze kans dat na een opname die men wel overleeft voor veel mensen de restschade – en beperkingen dusdanig ingrijpend zijn dat het maar de vraag is of dit leven voor hun nog de moeite waard is.

Bovenstaande is de reden dat we een ieder die kwetsbaar is of bijvoorbeeld kwetsbare ouders heeft willen aanmoedigen dit gesprek aan te gaan. Heb het er met elkaar over voordat je onverhoopt op een intensive care afdeling terecht komt zonder over de gevolgen te hebben nagedacht.

Tenslotte: dit verhaal is in deze onwerkelijke periode misschien wat confronterend voor veel mensen. We denken echter dat het belang te groot is om dit onderwerp te vermijden. Heeft u een heel duidelijke mening over uw eigen behandelwensen en zijn die bij ons nog niet bekend, dan vernemen we dat heel graag van u, schriftelijk of per e-consult.

Mocht u het gesprek hierover willen voeren met één van ons, neem dan contact op met de praktijk.
Voel geen drempel, wij maken hier tijd voor.

Team DokOost

Publicatiedatum: 05-08-2021